
Hoe barbecue je
vis?

Over het
algemeen is het erg makkelijk om vis te bereiden op de
barbecue en het kost letterlijk maar een paar minuten.
Maar ze blijven niet altijd lekker op het rooster liggen
en het is lastig om te zien of alles gaar is. Het
volgende probleem is dat de vis wel eens blijft plakken
aan het rooster. Al deze problemen gaan we voor je
oplossen. Hieronder volgen een aantal handige tips voor
een perfect stukje vis van de barbecue.
Kies de juiste
vis voor de barbecue
Het mooist
zijn de stevige vissoorten zoals
tonijn,
zalm of
zwaardvis.
Deze vallen niet zo snel uit elkaar en kunnen ook aan
een stokje geregen worden.
Maar ook gamba’s
en andere schelpdieren lenen zich uitstekend voor de
barbecue,
en verder zijn
kabeljauw en
forel
ook goed te grillen.

Bewaar de vis
goed
Nu je een
goeie verse vis hebt, ga je deze niet te lang marineren
— hooguit 3 uur en zeker geen nachtje in de koelkast.
Vis gaat namelijk garen bij zure marinades en dat zou
jammer zijn. Als de vis in de marinade ligt, pak hem dan
goed in. Marineren is het best geschikt voor de stevige
vissoorten. De rest heeft genoeg aan een beetje peper,
zout en een paar druppels citroensap.

Ook als de
vis niet gemarineerd wordt, hou hem dan ingepakt en in
de koelkast totdat je gaat barbecueën.
Oosterse
zalmspies
Een
heerlijke zalmspies voor op de BBQ met een frisse
oosterse marinade en een topping van koriander.
Ingrediënten
-
300 gram zalm
-
3 bos-uien
-
5 gram koriander
Marinade
Benodigdheden
|
 |
Bereiding
Leg de
satéprikkers in een bakje met water zodat ze niet
verbranden op de BBQ.
Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen. Voeg
rode peper toe naar smaak.
Snijd de zalm in blokjes en marineer deze minimaal 15
minuten (langer = meer smaak).
Snijd intussen de bosuien in stukken van ongeveer 4 cm
en hak de koriander fijn.
Rijg om en om zalm en bosui op een prikker tot er 3
blokjes zalm op zitten.
Grill de spiesjes ongeveer 3 minuten per kant op de BBQ,
tot de zalm gaar is.

Maak de vis klaar
voor de barbecue
Probeer te
zorgen voor stukken vis van gelijke diktes, anders zijn
de dunne stukken al verbrand voordat de dikkere stukken
door en door gaar zijn. Als je vis met huid koopt laat
dit er dan op zitten. De stevige vissoorten kunnen nu
met een beetje peper, zout en citroensap zo de gril op.
Maar er zijn ook andere manieren om vis te bereiden op
de barbecue.
Vis in
aluminiumfolie
De meest
veilige en makkelijke manier om vis gaar te krijgen op
de barbecue is verpakt in folie. Scheur een flink stuk
folie af, groot genoeg om de hele vis in te kunnen
pakken. Leg het stuk vis in het midden van de folie en
leg daar de kruiden, citroen, zout en peper op. Sluit de
folie helemaal om de vis. Zorg wel dat je hem open kan
maken tijdens het barbecueën om te kijken of de vis gaar
is. Plaats het pakketje in het midden van de brandende
barbecue en gril 5–7 minuten aan beide zijden.

In de visklem
Een hele
vis kan je in een visklem plaatsen, dit maakt het een
stuk makkelijker om de vis te keren op de barbecue en
hoef je niet bang te zijn dat de vis breekt en tussen de
kooltjes ligt. Maar ook moten zalm, tonijn en zwaardvis
kan je prima in een visklem of hamburger tang grillen –
wel zo handig.
Op een stokje
Als je de
vis aan pennen wilt rijgen zorg dan dat je geen ronde
pennen gebruikt maar platte of dubbele pennen. Vis is
niet stevig genoeg om goed te blijven zitten en blijft
met het zwaarste gedeelte beneden liggen als je het
stokje draait.
 |