
Kabeljauw uit
de oven
Kabeljauw
uit de oven is een verfijnd en licht gerecht dat perfect
past bij zowel doordeweekse maaltijden als feestelijke
diners. De stevige, witte visfilet wordt zacht gegaard
in de oven, waardoor hij heerlijk sappig blijft en zijn
pure smaak volledig tot zijn recht komt. Vaak wordt hij
bereid met een vleugje citroen, verse kruiden zoals
peterselie of dille, en een scheutje olijfolie of boter
voor een romige afwerking. Kabeljauw uit de oven
combineert uitstekend met geroosterde groenten,
aardappeltjes of een frisse salade. Een gezonde én
smaakvolle keuze die eenvoudig te bereiden is, maar
altijd indruk maakt op tafel.
Ingrediënten:
2 stuks kabeljauw (ongeveer 150 gram)
300 gram vastkokende aardappels
2 stuks prei
200 ml magere kookroom
1 tl mosterd
1 el olijfolie
40 gram geraspte kaas
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de prei in
ringen en snijd de kabeljauwfilet in kleine blokjes. Schil
de aardappelen en kook deze voor 15 minuten in een pan
met ruim water.
Verwarm wat olie of boter in een koekenpan. Bak de prei
tot deze wat glazig wordt. Houd de prei apart. Giet de
gekookte aardappelen af en laat deze even afkoelen.
Snijd vervolgens de aardappelen in schijfjes.
Vet de ovenschaal in. Doe de kookroom in een kom en voeg
1 theelepel mosterd toe. Breng dit op smaak met zout en
peper en roer dit even flink door elkaar. Bedek de bodem
van de ingevette ovenschaal met een laagje
aardappelschijfjes
Meng de gebakken prei met de vis en de roomsaus samen
tot de vulling van de ovenschotel. Doe een laagje van
dit mengsel op de aardappelschijfjes en bedek dit weer
met een nieuw laagje schijfjes. Maak zo laagjes tot de
ingrediënten op zijn. Eindig met de aardappelschijfjes.
Bedek de ovenschotel royaal met geraspte kaas. Doe de
ovenschotel ongeveer 25 minuten in de oven.
Eet
smakelijk!
Heekfilet
in een knapperig jasje.
Heekfilet in een knapperig jasje is een smakelijk en
toegankelijk visgerecht dat geliefd is bij jong en oud.
De zachte, milde filet van de heek wordt omhuld met een
krokant laagje paneermeel of beslag en vervolgens
goudbruin gebakken. Dit zorgt voor een heerlijke
combinatie van een knapperige buitenkant en een sappige,
malse binnenkant. Heekfilet leent zich perfect voor een
snelle maaltijd en is ideaal te serveren met friet, een
frisse salade of zelfgemaakte saus zoals ravigotte of
remoulade. Het is een klassieker onder de gebakken
vissoorten en een vaste favoriet voor wie houdt van een
knapperige bite met fijne vissmaak.

Ingrediënten voor 2 personen
2
stukken heekfilet
1 el citroensap
2 el bloem
1 ei
kruim van 2 a 3 witte boterhammen
knoflookpoeder
olijfolie
zout uit de molen
Voorbereiding
Besprenkel de vis met het citroensap en laat dit even
intrekken (=voorgaren). Klop het ei los. Vermeng flink
wat knoflookpoeder door de bloem.
Bereidingswijze
Bestuif de vis rondom met bloem en haal de filets daarna
door het geklopte ei. Strooi het broodkruim op een plank
"bekruimel" de vis aan beide kanten. Druk het kruim goed
aan. Verhit een scheut olijfolie in een flinke koekenpan
en bak de vis aan beide kanten bruin. Slechts 1x keren
anders gaan de filets stuk.
Serveertip
Heerlijk met aardappelsalade en sla.
 |